Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Второ мъртво животно е намерено в близост до ловно стопанство в Тервел

Актуални агро новини.Второ мъртво животно е намерено в близост до ловно стопанство в Тервел.

Тема, която следим - второто огнище на aфриканска чума по свинете в Добричка област. Случаят е в района на село Каблешково, община Тервел, където е открито и потвърдено заболяването при диво прасе. Второ мъртво животно е намерено в близост до първото след няколко дни, стана ясно на заседание на областната епизоотична комисия в Добрич. Очакват се лабораторните резултати.

Трупът на първото диво прасе е открит в петък, миналата седмица, на границата между областите Силистра и Добрич. Веднага са предприети нужните действия след сигнала на Държавното ловно стопанство в Тервел.

Ловците трябва да спазват стриктни мерки за биосигурност. През ден-два те трябва да претърсват за умрели диви прасета. Ако бъде открито ново мъртво животно, то ще бъде загробено на определения за целта терен.

Определени са две зони – инфектирана, в която влизат всички населени места от община Тервел и още няколко от други общини, както и селища от Силистренска област.

Около 50 % от установените 300 прасета след последното преброяване в община Тервел вече са ликвидирани от стопаните си.

Размножаването на животните също може да бъде начин за разпространяване на заразата, подчерта Дияна Илиева -  зам.-кмет на община Тервел.

В общината няма регистриран случай на заразено домашно прасе.

Огнища на африканска чума вече са регистрирани в съседните области Силистра и Варна. 

За още подробности следете новините на АгроТВ.

Автор:  Галина Недкова

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates