Актуални агро новини.Еврокомисар Мария Габриел и депутатът Владимир Уручев проведоха граждански диалог в Пловдив за дигитализацията в агросектора.

„Въпросът за новите технологии и тяхното приложение в земеделието е изключително важна тема, която да помогне за справяне с проблемите относно обезлюдяването на селските райони и подкрепата на младите фермери“, това заяви комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на среща със студенти, преподаватели и граждани в Аграрния университет. Тя беше посрещната от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев в присъствието на ректора на университета проф. Христина Янчева, районни кметове, общински съветници и граждани.

Заедно с евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев еврокомисар Габриел участва в граждански диалог на тема „Технологии, образование, агросектор: цифровата трансформация възможна“.

„Новите технологии са един шанс да подпомогнат земеделието – а именно земеделците да работят пряко с научните изследователи и университетите, където е мястото на така наречените „агрихъбове“, чрез които местната общност ще може да подпомогне развитието на земеделието според спецификата на региона.

В рамките на сегашния програмен период ЕК отпуска 6 милиарда евро за високоскоростен интернет. В България над 80% от градските домакинства са много добре свързани, а в селските райони процентът е 47“, посочи още еврокомисар Мария Габриел.

Тя каза още, че в програмата за безплатен безжичен интернет на обществени места - „WiFi for you”, която все повече набира скорост, България е на второ място в ЕС, а 54% от всички общини са получили ваучер още на първата покана.

Членът на Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев от своя страна заяви, че аграрният сектор като че ли изостава по отношение на дигитализацията. Едно от предизвикателствата е застаряването в сектора на земеделието, където е необходима модернизация и въвеждане на новите технологии за привличане на младите хора.

В рамките на програмата „Хоризонт Европа“ средствата за периода 2016-2017 били 40 милиона евро, а за 2018-2020 г. средствата са 160 милиона евро.

Специално беше обърнато внимание и на темата за дигиталните иновационни хъбове. Според комисар Мария Габриел Пловдив е една от естествените области, където е необходимо да има такъв хъб, за да могат малките и средни фермери да тестват продукциите си.

За целта е необходимо хората да придобият цифрови умения, а Европейската комисия предоставя платени стажове, които са отворени за всички студенти, за придобиване на повече знания за изкуствения интелект.