Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Технология за намаляване на етилена удължава живота на продукцията

Актуални агро новини.Технология за намаляване на етилена удължава живота на продукцията.

Българските производители на плодове и зеленчуци изпитват затруднения със съхранението на продукцията. Най-много време отнема транспорта на прясната стока – тогава в хладилните камери има риск от гниене, появяване на плесени и мухъл. Технология за намаляване на етилена удължава живота на плодовете и зеленчуците.

Особено важни след беритбата са процесите на дишане, транспирация и отделяне на етилен. Чрез дишането става разграждане на органични вещества до въглероден двуокис и вода, а чрез транспирацията се губи вода. И двата процеса водят до намаляване на масата и влошаване качеството и външния вид. Етиленът е натурален хормон, произвеждан от някои плодове, който ускорява зреенето им. Повредените или развалени ябълки например произвеждат повече етилен и стимулират бързо узряване на другите плодове, т. нар. кръстосано заразяване. Видовете с високо етиленово ниво не трябва да се съхраняват заедно с плодове и зеленчуци, които са чувствителни на етилен.

Инсталацията позволява да се прилага озон при много по-високи концентрации и помага за борбата с етилена, въздушнопреносимите бактерии и плесенните спори. Най-бързо се развалят малините, черешите и ягодоплодни. Те дишат много силно и при транспорт се замразяват. Инсталацията позволява съхранение на различни плодове и зеленчуци в големи обеми на едно място.

Изискванията на европейския пазар са свързани с все по-качествена продукция с по-дълъг живот.

Плодовете за съхранение трябва да се прибират в оптимална зрелост. Много рано или късно прибрани плодове не са подходящи за съхранение. От значение са внимателната беритба и манипулиране, както и отделянето на болните, наранени и деформирани плодове. Беритбата трябва да става в хладните часове на деня, а плодовете се съхраняват на сенчесто място.Автор: Мирела Спасова

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates