Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Австрийски фермери затварят ливадите си за туристи

Актуални агро новини.Австрийски фермери затварят ливадите си за туристи.

Силно недоволство у австрийските фермери предизвиква решение на съда в Инсбрук. Инстанцията осъди животновъд да плати обезщетение в размер на 490 хиляди евро на наследниците на германска туристка. Инцидентът на  планинско пасище е от миналата година.

Случаят разбуни духовете както в Австрия, така и в Германия. Първоначално съпругът и синът на загиналата туристка заведоха наказателно дело срещу фермера, но то беше отхвърлено, тъй като нямаше доказателства за умисъл от страна на стопанина. Във втори процес наследниците поискаха обезщетение, което им беше присъдено от съда в Инсбрук.

Веднага след съдебното решение в провинция Тирол и други планински региони на Австрия се надигна силен протест, както от страна на фермери, така и от местните туристически власти. Те се опасяват, че ако в бъдеще бъдат принудени да заграждат планинските пасища и ливади, където кравите прекарват голяма част от годината, това ще им причини в големи разходи. Освен това от оградите може да бъде засегнат и бизнесът на хотелиери и ресторантьори, чрез ограничаване на туристите.

Вече има и стопани, които предприемат мерки, като поставят табелки с надпис "преминаването забранено", или "частна собственост, навлизането забранено". От своя страна властите във въпросните региони посочват, че трябва да проверяват всеки отделен случай, тъй като затварянето на обществени пътища и поддържани от държавата туристически маршрути е забранено.

В търсене на решение Селскостопанската камара Тирол ще организира кръгла маса, на която са поканени представители на провинциалното правителство, на туристическия бранш, фермери и служители на сдружението за туристическа реклама.

Осъденият фермер е имал застраховка, но дали тя ще покрие исканата сума, все още не е ясно. Стопанинът е обжалвал присъдата пред Върховния съд на Австрия, но още отсега планинските животновъди се притесняват за бъдещето си, тъй като подобни инциденти не могат да бъдат изключени. Най-често причината за нападения от пасящи крави са самите туристи, които не внимават и се доближават прекалено до животните.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates