Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

ДНЕС Е 3 МАРТ

Актуални агро новини.

ДНЕС Е 3 МАРТ!

България отбелязва 141 години

от Освобождението си. На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.
 
Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. Нейното население наброява 4 800 000 души. Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население.
 
Месеци по-късно, през юли мирният договор от 3 март 1878 година е ревизиран и е подписан Берлинският договор, който разделя Санстефанска България.
 
От 1888 година 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото народно събрание от 1990 година датата е обявена за национален празник.
 
Тази година националният празник на страната ще бъде отбелязан с различни прояви. 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates