Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Цена на захарта в края на февруари

Актуални агро новини.Каква беше цената на захарта в края на февруари?.

Леко повишение отбелязват

средните цени на бяла кристална захар за страната на едро и на дребно в големите търговски вериги през периода 20 – 27 февруари 2019 г.,  спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в по-малките магазини остава без промяна. 

По области, цените на едро на захарта се движат от 1,04 лв./кг (Добрич) до 1,50 лв./кг (Варна). В сравнение с предходната седмица, в четири области се наблюдава поскъпване на продукта на тържищата в рамките на 1% – 3,5% (най-съществено в Сливен), а единствено в Ямбол – поевтиняване, с 2,8%. Средната цена на едро на захарта за страната е 1,19 лв./кг, с 0,9% по-висока на седмична база.

Предлагането на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е в ценовия диапазон от 1,09 лв./кг (Видин) до 1,39 лв./кг (Варна). В седем области се регистрира седмично повишение на цените с между 1,7% и 6,6% (най-значително в Добрич), докато само във Варна е налице понижение, с 2,1%. В резултат, средната цена на дребно на захарта в ГТВ нараства с 0,9% на седмична база, до 1,18 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) захарта се търгува на цени от 1,25 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,68 лв./кг (Разград). Отклонения на стойностите на седмична база се отчитат само в Шумен и Варна – повишение респективно с 2,1% и 3%. Това не се отразява на средната цена на продукта в по-малките магазини и тя се запазва на ниво от 1,35 лв./кг.

През изминалата седмица цените на захарта в ГТВ са средно с 0,17 лв./кг по-ниски от тези в ДТО, като разликата в тази посока е най-голяма в Разград – 0,49 лв./кг. Изключение прави област Варна, където цената на продукта в по-малките магазини е с 0,01 лв./кг по-ниска от тази в ГТВ.

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите супермаркети е с 0,01 лв./кг по-ниска от тази на едро. В единадесет области ценовите стойности в ГТВ са с до 0,19 лв./кг (Враца) под тези на едро, докато в други девет се наблюдава разлика между двата типа цени в обратната посока с до 0,26 лв./кг (Добрич).

Маржът между цените на захарта на едро и на дребно в по-малките магазини е средно 0,16 лв./кг, като достига до 0,37 лв./кг в Кърджали. В Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново и Варна захарта се предлага в ДТО с между 0,02 лв./кг и 0,12 лв./кг по-евтино отколкото на едро.

 

 

 

 

@page { margin: 0.79in } p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; color: #000000; line-height: 120%; orphans: 2; widows: 2 } p.western { font-family: "Times New Roman", serif; font-size: 12pt; so-language: bg-BG } p.cjk { font-family: "Times New Roman", serif; font-size: 12pt } p.ctl { font-family: "Times New Roman", serif; font-size: 12pt; so-language: ar-SA }

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates