Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Определени са победителите в ежемесечния конкурс за Екообщина

Актуални агро новини.Определени са победителите в ежемесечния конкурс за Екообщина.

Мотото за февруари на ежемесечния конкурс, в който  Портала на българските общини - Kmeta.bg, излъчва победители сред общините в България беше "Еко е, събираме разделно!".  Фаворитите бяха излъчени в онлайн допитване, в което имаха право да  гласуват жителите от  цялата страна. Всеки от включилите се в анкетата  е дал гласа си за общината, където според него  са осигурени най-добри условия за разделно събиране на отпадъците, изхвърляне на пластмасови и стъклени бутилки, хартия и картон в определените за целта сини, жълти и зелени контейнери.

Не без значение при излъчването на победителите е било да се вземе предвид не само създадени ли са условия за разделното събиране  на боклука, но и как се възпитава населението, особено подрастващите, за опазване на природата.  Деветте номинации  във февруарската анкета са били:

- за малка община – кмет Любка Александрова (Левски), Ваньо Костин (Чупрене), Ангел Геров (Пирдоп);

- за средна община - Маринела Николова (Козлодуй), Добромир Добрев (Горна Оряховица), Николай Грозев (Нова Загора);

- за голяма община - Димитър Николов (Бургас), Иван Портних (Варна), Пламен Стоилов (Русе).

След приключване на електронното гласуване  са определени победителите в съответните категории –  Община Русе, Община Нова Загора и  Община Пирдоп. Не случайно наградата за голяма община над 200 000 души отиде в крайдунавския град.  Преди два месеца там заработи  нова инсталация за сепариране на твърди битови отпадъци. Идеята е, освен да се реши проблемът с депонирането на отпадъците в района, но и да се отделя тази част от тях, които са подходящи за изгаряне. Така сепарираните  отпадъци  ще се превръщат в част от енергийния микс на местната Топлофикация, чрез които се произвежда електро и топлоенергия.Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates