Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Вирусът на африканската чума достигна и Виетнам

Актуални агро новини.Вирусът на африканската чума достигна и Виетнам.

Общо 250 свине са умъртвени принудително във Виетнам, съобщават ветеринарните власти. Припомняме, че вирусът беше открит в три малки стопанства в северната част на страната, на около 150 километра от китайската граница.

Как точно вирусът е пренесен на територията на Виетнам все още не е ясно, тъй като досега не са открити заболели диви свине. Предполага се, че заболяването е дошло с нелегално внесени от Китай свине, или с контрабандно месо, заобиколило митническите проверки. В началото на февруари митничарите на летището в Тайпе конфискуваха месо от багажа на пътник, идващ от Виетнам. По-късно анализът показа, че месото е заразено с вируса на АЧС.

Ако заболяването се разпространи, то ще засегне един от големите играчи на световния пазар за свинско месо. По официални данни Виетнам е шестият най-голям производител с около 2,7 милиона тона годишно. При потреблението страната се нарежда на седмо място, пак с близо 2,7 милиона тона.

Ролята на Виетнам в световната търговия не е толкова съществена, тъй като вътрешното търсене се покрива до голяма степен от собственото производство. От статистиката на Европейския съюз става ясно, че през миналата година износът на свинско месо и субпродукти за азиатската държава е бил в размер на едва 86 хиляди тона.

В същото време африканската чума продължава да се разпространява в Китай. Най-новият случай е в голямо стопанство на 150 километра северно от виетнамската граница, в което се отглеждат повече от 23 хиляди свине.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates