Актуални агро новини.Биопроизводители протестират пред МЗХГ.

Десетки биопроизводители се събраха на протест пред земеделското министерство. Той е организиран от Българска асоциация  „Биопродукти“. Причините са няколко: отнет е лицензът на сертифициращата компания "Кю сертификейшън", по-рано и на фирмата „Австрия Био Гаранти“.

Това поставя близо 500 биопроизводители в риск – те трябва да сменят сертифицириащата компания до края на месец април, но със задна дата – 31.03.2019 – тогава е срокът, до който е валиден сертификатът на "Кю сертификейшън". Секторът скочи и срещу рестриктивните текстове в Наредба 5, според които, при наличие на замърсяване с непозволени вещества, се отнема сертификатът на производителя, а не само замърсената партида.

От Българска асоциация „Биопродукти“ питат защо продължава да няма средства по мярка 11 „Биологично производство“, защо действията на МЗХГ са непрозрачни и се води „тиха война“ срещу биопроизводството у нас? От сектора искат и оставката на министър Порожанов, който пред журналисти съобщи, че няма намерение да напуска поста си. Ден преди протеста, от МЗХГ публикуваха проекто-промени в Наредба 5, с очакване за мнения и предложения от страна на бранша до 18 април. От ведомството изразяват позицията, че всички действия на МЗХГ са в съответствие с европейските изисквания за биологичното производство и в интерес на българския потребител. Действията на аграрното министерство не отмениха протеста, който започна от МЗХГ и продължи до сградата на Министерския съвет.

Автор: Анета Божидарова