Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Индонезия и Малайзия обвиняват ЕС в протекционизъм

Актуални агро новини.Индонезия и Малайзия обвиняват ЕС в протекционизъм.

В писмо до Европейската комисия президентът на Индонезия и премиерът на Малайзия обвиняват Европейския съюз в протекционизъм относно палмовото масло, използвано за производство на биогорива. Двете страни обмислят да внесат жалба пред Международната търговска организация и заплашват с излизане от Парижкото споразумение за климата.

Причина за недоволството на двете азиатски страни е становището на Брюксел, че горивата от палмово масло са вредни за климата, тъй като заради тях се изсичат огромни площи девствени джунгли. В регламента за възобновяемите енергийни източници е предвидено да се спре финансовата подкрепа за биогорива, добити чрез промяна на статута на земи, в резултат на която се разрешава изсичането на джунгли. В тази връзка палмовото масло се счита за суровина с голям риск за горите. За внос в Европейския съюз ще се допуска единствено производството от малки стопанства, които не разширяват плантациите си за сметка на джунглите. "Не забраняваме импорта на палмово масло, но настояваме то да е от устойчиво производство", поясни говорител на Комисията и допълни, че Брюксел ще продължи диалога с азиатските държави.

От своят страна Индонезия и Малайзия смятат, че са третирани несправедливо, тъй като Брюксел счита палмовото масло за рисково, за разлика от соята. Според Джакарта и Куала Лумпур няма научни доказателства за това твърдение, особено след като плантациите в двете държави не били разширявани от години.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates