Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Нови европейски мерки за повече прозрачност

Актуални агро новини.Нови европейски мерки за повече прозрачност.

Повече прозрачност при издаването на лицензи за нови препарати за растителна защита. Мерките са одобрени от Европейския парламент. В регламента се казва, че всички изследвания на препаратите трябва да се предоставят на Брюксел с подаването на заявлението за разрешително.

Това означава, че производителите са длъжни да дадат достъп до всички свои проучвания за евентуални опасности за здравето и околната среда. В случай, че Брюксел издаде лиценз, проучванията ще бъдат публикувани от Европейският орган за безопасност на храните. Правилата се отнасят до всички изследвания, а не само до онези, които са в полза на производителя. Той обаче ще има правото да поиска изключения от публикуването, ако това би издало фирмени тайни, или би довело до финансови щети. В такъв случай ЕФСА ще проверява останалите неразкрити документи и ще решава дали те наистина трябва да останат тайна за обществеността.

При дебатите в Европарламента най-силни разногласия имаше по повод момента на публикуване на изследванията. Германската народна представителка Ренате Зомер, докладчик по въпроса, е на мнение, че публикуването трябва да стане в момента, когато даден препарат е одобрен за лиценз. Това становище обаче не получи подкрепа от другите депутати, които гласуваха по-ранната дата, т.е. проучванията да бъдат публикувани в момента на подаване на заявлението.

Новият регламент е в резултат на предложение на Европейската комисия от април миналата година, в което Брюксел настоява за повече прозрачност при хранителните продукти. Освен процеса на издаване на разрешителни за препарати за растителна защита, предложението обхваща и генно-модифицирани организми и добавки към фуражите за животните

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates