Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

ЕС заплашва САЩ с мита върху трактори

Актуални агро новини.ЕС заплашва САЩ с мита върху трактори.

Европейският съюз обмисля наказателни мита за внасяни от Съединените щати агростоки и продукти в областта на самолетостроенето. С тези ответни мерки Брюксел иска да компенсира съответните загуби.

Според Европейската комисия щетите за самолетостроенето на Стария континент възлизат на около 12 милиарда долара годишно. Още миналата година, в отговор на митата за алуминий и стомана, наложени от Белия дом, Брюксел въведе допълнителни налози за американски продукти, сред които уиски, дънки и мотоциклети.

На пресконференция в европейската столица комисарят по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом поясни, че новите мита ще влязат в сила, само ако не се намери решение за търговския спор с Вашингтон. В опит да предотврати икономически загуби за европейските фирми и потребители, Европейският съюз пусна на своята интернет-страница допитване, в което са посочени евентуалните американски продукти за облагане. Засега анкетата е достъпна само на английски език, като крайният срок за попълване е 31 май. Освен посочените, списъкът съдържа редица други хранителни стоки, сред които риба и морски деликатеси, сушени и пресни плодове и зеленчуци, семена, растителни масла, какаови изделия, тютюн, селскостопански машини и части за тях. При въвеждане на мита върху тези продукти те неминуемо ще поскъпнат, а работещите с тях европейски компании ще понесат загуби. Общата стойност е близо 20 милиарда долара годишно.

Основният аргумент за плановете на Брюксел дойде миналата седмица с решение на Арбитражната комисия на Международната търговска организация, която потвърди, че американски самолетостроителен гигант получава неправомерно държавна помощ. От своя страна Съединените щати обвиняват Брюксел в същото нарушение и заплашват с наказателни мита за европейски продукти на стойност 11 милиарда долара. Сред тях са сирена, зехтин, портокали и морски дарове, както и части за самолетната индустрия.

Тази седмица Европейската комисия получи мандат за преговори с Вашингтон, с цел подписване на търговско споразумение, което да премахне митата за индустриалните продукти. Разговорите трябва да започнат в най-скоро време.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates