Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Пчеларите в Добричко настояват за интерактивна карта за пръсканията в земеделски ниви

Пчеларство.Пчеларите в Добричка област настояват за интерактивна карта за пръсканията в земеделски ниви.

След сигнали за

загинали пчелни семейства в Добричка област тази пролет, пчелари настояват да бъде подготвена електронна платформа и интерактивна карта за автоматично известяване за предстоящи пръскания в земеделските ниви.
Проверките по подадените седем сигнала установиха подмор на пчелите, съобщи директорът на областната дирекция "Земеделие" Десислава Иванова на среща на пчелари и земеделски производители. В пчелини край село Пчелник и черноморския комплекс "Албена" 240 пчелни семейства 100 процента са унищожени. Има загинали медоносни насекоми от 30 до 70 на сто в пчелини в зоната на Овчаровския плаж край Балчик, в землищата на село Градница, Кладенци и Нова Камена, община Тервел, показват резултатите от проверката.
Добричка област е сред най-големите производители на мед в страната с регистрираните 1276 пчелина с 88 854 пчелни семейства, посочи Десислава Иванова. По думите й обаче проверките показват и нерегистрирани пчелини, а пчеларите масово отказват при поражения да заплатят таксите за проби в лицензирани лаборатории. Установява се и ненавременно оповестяване или въобще липса на уведомления за растителнозащитни дейности от земеделски производители, както и неспазване на часовия интервал за пръсканията.
С въвеждането на автоматично оповестяване и интерактивна карта къде, кога и с какви препарати ще се пръска, пчелите по-надеждно могат да бъдат опазени, заяви на браншовата среща Мартин Петров от управата на сдружението "Пчела" в Добрич. 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates