Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Македонско агнешко в търговската мрежа

Актуални агро новини.Македонско агнешко в търговската мрежа.

Македонско агнешко месо, което не отговаря на българските и европейските стандарти, се продава в момента в търговската мрежа у нас. Това съобщи във Велико Търново Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Браншовата организация е алармирала земеделското минстерство и Българската агенция по безопасност на храните.


Вносното агнешко месо влиза в България и Европейския съюз през Гърция и може да бъде разпознато по нечетливия червен печат и по-ниската цена с 20%.
 „Засякохме в магазинната мрежа, особено в една от търговските вериги, много месо без ясни печати - обозначения по него. Кланницата е в Кавадарци, Македония, оттам месото влиза в Гърция, преглежда се от гръцки санитарни власти и влиза в България в три склада- София, Добрич, Пловдив. Досега са вкарани над 80 тона, като имате предвид че от днес насетне, в следващите няколко дни ще бъде пикът на консумация на агнешко!"

От асоциацията са открили още, че македонското агнешко месо влиза в България, без да се заплаща мито за него.

„Също ще алармираме Европейската комисия защо Македония не плаща мито? Кой го измисли това - за агнешкото говоря, за говеждото има мито 13 %, за свинското- 13%, за птичето има, защо за агнешкото няма - защото тя е трета страна, там са съвсем други регулации?"

От асоциацията на овцевъдите са сигнализирали министър Румен Порожанов и д-р Дамян Илиев, директор на Агенцията по безопасност на храните.

„Ако агенцията по храни работи по правилата, които следва да спазва, това месо, което е с нечетливи печати, трябва да бъде възбранено! Те казват, ще минат в магазинната мрежа и ще бъде възбранено до изясняване на ситуацията!"

По думите на Симеон Караколев, в момента в търговската мрежа се предлага около 200 тона българско месо, като цените варират от 13 до 18 лева за килограм. На тазгодишния осми Национален събор на овцевъдите ще има рекорден брой участници от Европа и Азия. Събитието ще се проведе от 10 до 12 май край Лясковец, заяви още Караколев.

„Армения и Узбекистан са новите държави тази година, две асоциации от франция са ни новите участници и Албания. Оказа се че в Албания има овце колкото и в България."

По традиция Националният събор на овцевъдите е с богата програма. В изложението ще участват над 200 производители, ще има кръгла маса, презентации, кулинарен  кът, а новото ще е състезанието за най-тежък коч и най-тежък пръч.

Автор: Ана Минева

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates