Актуални агро новини.150 държави забраниха дикофола.

За пълна забрана на растителната защита с дикофол се договориха представителите на 150 страни в Женева. С това дикофолът влиза в списъка на над 20 забранени за употреба химически съединения. Страните, подписали Стокхолмското споразумение за вредните органични вещества, се задължават да го изтеглят от употреба.

Дикофол се прилага предимно срещу акари, но носи риск от кожни заболявания при хората, а за риби и водорасли е отровен, вредно въздействие оказва и върху птиците. По данни на секретариата на Стокхолмското споразумение в момента дикофол се произвежда единствено в Индия. Правителството в Ню Делхи вече е обещало да издаде съответна забрана, която да влезе в сила през следващите месеци. В Европейския съюз веществото не е сред разрешените за употреба.

Споразумението е подписано през 2002 година и влиза в сила през 2004-та, след като е ратифицирано от 50 държави. До момента то е одобрено от 182 страни. Първоначалният списък със забранените вещества обхваща 9 пестицида. На всеки две години се провежда конференция, на която се обсъжда включването на нови вещества в забранителния списък. Тазгодишният форум продължава до края на следващата седмица в Женева, където е седалището на секретариата.