Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Европейският съд даде зелена светлина за СЕТА

Актуални агро новини.Европейският съд даде зелена светлина за СЕТА.

Зелена светлина за СЕТА, споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, дадоха магистратите от Европейския съд в Люксембург. С това съдът отхвърли жалбата на Белгия. Страната искаше да спре действието на договора, който е в сила от 2017 година.

Най-оспорваната точка от споразумението беше механизмът за търговски арбитраж. Сега магистратите отсъдиха, че той е съвместим с правото на Европейския съюз. Предвиденият арбитражен съд за защита на инвестициите ще проверява единствено прилагането на СЕТА, но няма да взима отношение по въпроси за вътрешноевропейското законодателство, подчертават магистратите. В решението на съда в Люксембург се казва още, че арбитражният съд няма правото да поставя под въпрос демократично взети решения в Европейския съюз или Канада, особено в сферите на защитата на потребителите, безопасността на храните или здравето на хората и животните. С това СЕТА влиза в сила без досегашните ограничения.

От 2017 година насам, откогато споразумението се прилага, най-големи ползи имат европейските износители на сирене и други млечни продукти. През 2016-та договорът за малко да се провали, когато говедовъди от белгийския регион Валония се опитаха да го блокират, основно заради опасения от скок на вноса на канадско говеждо месо. Засега тези притеснения не се оправдават.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates