Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Kласическа чума по свинете в Япония

Актуални агро новини.Kласическа чума по свинете в Япония.

Над 75 хиляди свине станаха жертва на класическата чума в Япония. Повечето животни са умъртвени като предпазна мярка в стопанства с по няколко заразени екземпляра. За да предотвратят по-нататъшното разпространение на заболяването, властите ще третират дивите свине в страната с ваксина, примесена с храна.

Първите случаи на класическа чума по свинете бяха регистрирани през месец септември миналата година. Тогава в две провинции бяха открити 506 заразени диви прасета, от които над 130 са умрели вследствие на вируса.

Междувременно болестта се разпространи и сред домашните поголовия. Засегнати са 27 ферми, в които са умъртвени общо 75 хиляди и 500 животни, сочат данните на Световната организация за здравето на животните, която се позовава на японските ветеринарни власти. Опасността за домашните свине идва оттам, че дивите им роднини често навлизат в населени места в търсене на храна.

Службите в островната държава предприемат мерки за спиране на разпространението на вируса. От края на март тази година в хранилките в горите се поставя фураж за дивите свине, в който е примесена ваксина. Общо 900 хранилки ще бъдат заредени по този начин.

Процесът се наблюдава от камери, които предават в реално време дали дивите свине приемат ваксината. Властите смятат да заловят няколко екземпляра, за да проверят дали медикаментите дават резултат. За този месец е планирано ново раздаване на ваксина, през лятото и зимата ще има още два.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates