Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Днес, край Петропавловския манастир до град Лясковец, откриват Осмия национален събор на овцевъдите в България

Актуални агро новини.Днес откриват Осмия национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир до град Лясковец.

Осмият национален събор

на овцевъдите в България включва традиционото изложение на чистопородни овце и кози, автохтонни и високопродуктивни, млечно и месодайно направление. Представени са 17 породи овце и 6 кози, 30 производители на овче и козе кисело мляко.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация - Симеон Караколев, подчерта пред АгроТВ, че водещо е мотото "Български храни от български суровини".

Различното тази година е, че са разделени зоната за директни продажби и биопазара, където е представено богатството на вина, мед и други родни продукти.

Съхраняването на традициите и уменията води и в състезанията и в демонстрациите, които се случват за първи път - възстановяване на женска седянка, гостуване на Велинградския музей с изписване на великденски яйца, кулинарни зони с акцент върху шопската кухня, това каза в специално интервю за АгроТВ, Владимира Андреева от екипа на ораганизаторите на събора.

Състезанията са предвидени главно за втория ден от събора - те са за ръчна стрижба на овце, за най-тежък коч и пръч и за доене на овце и кози и още за теглене на товари от тежковозни коне.

Сериозно внимание е отделено на изложението за селскостопанска техника, оборудване и фуражи.

Предстои официално откриване на събора от зам. министър Янко Иванов в присъствието и с подкрепата на кметовете на общините на Горна Оряховица, Лясковец и Велико Търново.

Симеон Караколев призова всички политици да работят за повече евросредства за българските фермери и срещу безмитния внос от съседни държави, специално от Македония.

Автор: Ваня Манолова

 

 

 

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates