Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Нови огнища на птичи грип в Белгия

Актуални агро новини.Нови огнища на птичи грип в Белгия.

26 птицеферми в Белгия са заразени с птичи грип. Болестта се разпространява бързо и нанася сериозни икономически загуби, съобщават ветеринарните власти в страната.

Въпреки че при актуалните случаи става дума за ниско патогенния щам на вируса H3N1, смъртността в птицефермите е значителна - около 60 процента. Засегнати са стопанства най-вече в западната част на Фландрия, където е един от центровете на белгийското птицевъдство. Засега властите не са издали заповед за принудително умъртвяване на всички кокошки и пилета в заразените ферми, тъй като вирусът е по-слаб. От друга страна стопаните не получават обезщетения за вече умрелите от болестта птици.

Птичият грип остава голяма заплаха и в други европейски държави. През септември миналата година в Холандия бяха открити диви патици, умрели от силно заразния щам H5N6. Тогава от същия вирус заболяха и птици в източната част на Германия. Засегната беше малка ферма, отглеждаща патици. По нареждане на ветеринарните власти всички 100 патици и 30 кокошки в стопанството трябваше да бъдат умъртвени.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates