Актуални агро новини.Момчил Неков: Държавата няма стратегия за овцевъдството и козевъдството.

„Държавата е зациклила и не прави нищо за да констатира проблемите на овцевъдите и козевъдите, камо ли да ги реши."

Това кометира по време на посещението си на Осмия събор на животновъдите в Лясковец, Момчил Неков.

На въпроси на журналисти за търговските споразумения на ЕС, такова каквото е например това с Нова Зеландия, евродепутатът посочи, че земеделието винаги е „жертвеният агнец" в тях. „Да, има много да се работи, в Комисията по земеделие в ЕС, аз съм обръщал сериозно внимание на сектора, правил съм много поправки, за да можем да се справяме с проблемите на европейско ниво и в България. Препоръките и решенията от Брюксел, обаче се обезмислят, ако на национално ниво не се прави нищо, а парите за земеделие се „инвестират" в лични вили на властимащите.", добави още той.

„Аз много се радвам, че въпреки всичките си проблеми, хората тук не са се обезверили и продължават да работят, въпреки държавата. Можем да развиваме сектора, да му върнем реномето, но за това трябва чуваемост.", каза още Неков. „Аз контактувам с животновъдите постоянно, миналата година направих национлна среща, точно с цел изготвяне на стратегия.

Съборът на животновъдите се проведжа за осми път под мотото „Българските храни от български суровини." В този контекст беше насочена и голяма част от работата през мандата на Момчил Неков. Обиколката нa евродепутата в региона продължава през целия ден, днес и утре.