Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Завърши Осмия Национален събор на овцевъдите край Велико Търново

Актуални агро новини.Завърши Осмия Национален събор на овцевъдите край Велико Търново.

В изложенията на породи и демонстрациите съжителстваха богатство на високопродуктивни породи млечно и месно направление, жива народна традиция и официални послания за защита на родното от зам. - министъра на земеделието и храните Янко Иванов, евродепутати, кметове и фермери. Акцент в изявлението на Симеон Караколев, председател на НОКА, бе нуждата да защитим родната продукция от безмитния внос от Македония и трети страни и удовлетворението, че са се събрали гости от 18 страни. Съборът събра над 160 000 посетители. В поздравлението си зам.-министър Янко Иванов акцентира на нотификацията за кланици. Първото си изявление Бойчо Бойчев от Котел, който свали руното на овца от породата Синтетична българска млечна за 5.34 минути даде за АгроТВ.

Победителите от другите състезания: най-много мляко при доенето, 6 литра и 650 милилитра от коза порода българска млечна, собственост на Видол Петров от с. Ръжево. Кочът Джеки, порода Черноглава плевенска, който спечели състезанието за тегло със забележителните си 151 кг. и донесе на стопанина си Красимир Митков награда от 1000 лв.

И докато състезанията водеха в мъжкото представяне, жените от Червен бряг, изложбата с обредни хлябове, детските рисунки по темата и пъстротата от занаяти, гайди, свирни и хороводи подсилиха живеца на пребъдналата през вековете народна традиция.

Автор: Ваня Манолова

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates