Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Ищец в САЩ настоява за обезщетение от 1 млрд. долара

Актуални агро новини.Ищец в САЩ настоява за обезщетение от 1 млрд. долара.

Третият процес срещу

компанията-производител на хербицида с активна съставка глифозат в Калифорния навлиза в решителната си фаза. Пред съда в Аламеда, в северната част на щата, адвокатът на ищците поиска обезщетение в размер на 1 милиард долара.

При предишните две дела съдебните заседатели осъдиха компанията да плати общо 160 милиона долара. В третия процес адвокатът на ищците обвини компанията, че манипулира и фабрикува научни изследвания. Юристът представлява интересите на съпрузи, които страдат от различни форми на рак на лимфните жлези. Според мъжа и жената, които са над 70-годишни, вината за тяхното заболяване е на препарат против бурени, който те години наред са използвали в собствената си градина.

Сега топката е в полето на съдебните заседатели, които трябва да решат дали компанията-производител е виновна. За целта са достатъчни 9 от 12-те гласа.

Фирмата загуби първите две дела през август 2018-та и март тази година, като беше осъдена да плати по 80 милиона долара. И в двата случая журито беше съставено от непрофесионалисти, които сметнаха за доказано, че глифозатът е причинил раковите заболявания на ищците. Като утежняващо вината обстоятелство беше посочено, че компанията умишлено е премълчала опасностите, произтичащи от употребата на веществото. Междувременно фирмата обжалва първата присъда, произнесена в Сан Франциско. Окончателното решение се очаква в края на годината.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates