Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Българска Асоциация Биопродукти изявява своята позиция във връзка с оставката на Румен Порожанов

Актуални агро новини.Българска Асоциация Биопродукти изявява своята позиция във връзка с оставката на Румен Порожанов.

Само преди месец българските биоземеделци излязоха на протест пред Министерство на земеделието, храните и горите, провокирани от натрупани проблеми в последните години, и с ясното искане за реформа, контрол и прозрачност на политиката на министерството в сектора.

Mесец по-късно тези искания звучат актуално по отношение на целия сектор Земеделие.

Проблемите в биоземеделието, които изглеждаха някак незначители и засягащи малка група хора, се оказаха системни. Малките разкрития за начина, по който функционира системата, водеха до по-големи. Оказа се, че получаването на отговори е много трудно, защото показва безпринципност и вземане на решения в интерес на определени кръгове и хора.

Това, на което станахме свидетели през последния месец, показва, че управлението на Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен Фонд земеделие изискват незабавна и радикална реформа. Необходима е цялостна промяна на политиката, чрез отварянето й към проблемите и нуждите на реалните фермери, на реалния бизнес, и към прозрачност при вземане на решенията, постоянен обществен контрол и непримиримост към схемите и измамите.

Оставката на министър Порожанов ние разглеждаме не като индивидуален личностен акт, а като ясен знак, че обществото вече ще бъде нетърпимо към политика, насочена към облагодетелстване с европейски и наши средства на определен малък кръг от хора или партийни централи.

Обединението на 14 асоциации в исканията си за реформа и прозрачност в сектора не само ще продължи, но ще се разширява и ще бъде безапелационно в исканията си към всяко следващо ръководство на Министерство на земеделието, храните и горите и на Държавен Фонд Земеделие.

 

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates