Актуални агро новини.Добра година за производителите на ягоди във Великобритания.

Добра година за производителите на ягоди във Великобритания. Червеният плод заема най-голям пазарен дял в страната.

Рафтовете на супермаркетите във Великобритания са пълни с ягоди, собствено производство. Причината се крие в добрите климатични условия - по-мека зима и по-топла пролет. Това спомогна за ускоряване на цъфтежа и узряването им по-рано от обикновено.

Ягодите са с най-голям пазарен дял от всички други плодове, отглеждани в Обединеното кралство -  24,5%, като индустрията за тази година е с доход над 1.4 милиарда паунда. За сравнение, миналата година в Обединеното кралство бяха продадени повече 131 000 тона ягоди. За момента, в държавата се отчита увеличение от 9% спрямо миналата година. Потреблението на пресни малини също се е увеличило със 17%, а на боровинки с 14 на сто.

Нов сорт в страната са ягодите Malling Centenary, предвиден за отглеждане във Великобритания от националната програма за развъждане на ягодоплодни в Обединеното кралство. Индустриалният орган за британски летни плодове, представляващ 95% от плодовете, доставяни в супермаркетите, твърди, че скорошните иновации в оранжерийното производства са спомогнали за въвеждането на нови сортове и по-високо производство. Председателят на организацията „Британски летни плодове" Ник Марстън отбелязва: „Нововъведенията в нашата индустрия, включително създаването на нови сортове, доставящи сладост и аромат, означава, че сега можем да предложим на купувачите най-пресните и най-качествени британски плодове в период от девет месеца в годината."