Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Разногласия за директните плащания

Актуални агро новини.Разногласия за директните плащания.

Продължават споровете около бъдещото финансиране на Общата селскостопанска политика. Основен препъникамък се оказва приравняването на директните плащания между западните и източните страни членки.

За еднакъв размер на директните плащания настояват най-вече Полша, Унгария и Балтийските държави. Варшава дори заплаши, че ще блокира новата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз, ако това не се случи. При заседанието на Съвета по общи въпроси в Люксембург унгарският представител изтъкна, че Източна Европа не е просяк, който чака пари наготово, а има сериозен принос за икономическия растеж на Съюза.

Против приравняването на директните плащания са Италия, Малта, Кипър и Гърция. Представителите на Холандия, Швеция и Дания отхвърлиха предложение на румънското европредседателство, което според тях защитава само интересите на Изтока.

Тези разногласия най-вероятно ще осуетят взимането на общо решение за общата финансова рамка, което трябваше да стане по време на срещата на върха през октомври. Въпросът ще бъде обсъден и на следващата среща на държавните и правителствени ръководители тази седмица, но до единно мнение едва ли ще се стигне. Намирането на компромис може да се отложи дори за декември.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates