Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Увеличават бюджета за преработвателите

Актуални агро новини.Увеличават бюджета за преработвателите.

С близо 2 млн. лв. увеличават бюджета по подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване на културното и природното наследство на селата". Решението бе гласувано на днешното заседание на Комитета по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони.

Увеличение на бюджета с над 38 милиона евро  ще има и по подмярка  4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти". Ще бъдат разгледани допълнително проекти с по-малко от 75 точки.

В рамките на комитета по наблюдения са одобрени критериите за подбор на проектни предложения по подмярка 16.4 „подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата за доставки".

„Приоритет се дава на производители в планински район,които предлагат продуктите си, на малки стопани и на производители, които членуват в групи, както и на производители на плодове, зеленчуци и животновъди. В приоритетите за съжаление не са включени биопродуктите като възможност един проект да получи повече точки. Отправихме такова предложение, но не беше прието", коментира за Агро ТВ Веселина Ралчева, член на УС на Българска Асоциация Биопродукти (БАБ).

От Асоциацията се надяват да бъдат пренасочени средства към Мярка 11 „Биологично земеделие". Сред точките по време на заседанието на Комитета е и приемането на нов график за прием по Програмата за развитие на селските райони, заради закъснение при някои от мерките.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates