Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

ЕС одобри 50 млн. евро за ирландските говедовъди

Актуални агро новини.ЕС одобри 50 млн. евро за ирландските говедовъди.

Ирландските говедовъди ще получат финансова помощ в размер на 50 милиона евро от Европейския съюз. Това гласуваха държавите членки на заседанието на комисията за пазарните регулации в Брюксел.

Целта на подкрепата е да се помогне на сектора, който е сред най-силно засегнатите от напускането на Великобритания. Правителството в Дъблин може да удвои сумата, така че на разположение да са общо 100 милиона евро.

"С така учредения фонд Европейската комисия ще помогне на животновъдите в Ирландия, които са под силен натиск заради несигурността на пазара. Предоставените от нас средства, които Дъблин може да допълни, са предвидени за най-силно засегнатите ирландски стопани и за гарантиране на рентабилността на сектора", обясни агрокомисар Фил Хоган.

През последните няколко месеца изкупните цени на говеждото месо в Ирландия паднаха с около 20 процента, властите оценяват загубите на близо 100 милиона евро. Секторът е силно зависим от износ, от който половината обикновено е насочена към Обединеното кралство. Сега правителството на страната има време до края на юли, за да определи критериите, според които ще изплаща помощите, като най-важното условие е да не позволи изкривяване на пазара и нарушаване на конкуренцията.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates