Актуални агро новини.Изменения в Закона за рибарството и аквакултурите.

Констатирани са 153 нередности на стойност 8 млн. лева при проекти към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури за периода 2007-2013 г. От там внесоха законопроект за изменение на Закона, което предвижда по-стриктен мониторинг на бенефициентите и по-строги санкции за нарушителите. Предложението мина на първо гласуване в ресорната комисия.

Към днешна дата на Агенцията по рибарство й остава да събере, заради нарушения, около 7 млн. лева. За много от тях дори още не се водят дела. Основните злоупотреби са при производството и преработка на аквакултури. Засега ИАРА е спечелила дела за едва 700 хил. лв., а 200 хил. лв. са върнати доброволно.

Доц. д-р Галин Николов, изпълнителен директор на ИАРА, представи направения финансов отчет и обясни, че целта е да се засили контролът. От БСП разкритикуваха ненавременното внасяне на предложението.

В дебата се включи и Йордан Апостолов - зам.-председател на Парламентарната комисия по земеделие и храни и депутат от НФСБ. Той засили критиката с уточнението, че в договорите с бенефициенти от 2010 година не са посочени ясни изисквания към тях, а едва през 2015-та е подпидан анекс за спазване на определени правила при усвояване на средствата. Апостолов допълни, че тази мярка е неадекватна. Въпреки това законопроектът беше приет на първо гласуване.

В дневния ред 2 точка беше разглеждане на законопроект за изменение и допълнение за Закона за посевния и посадъчен материал, внесен от Министерски съвет на 17 юни 2019 г. за второ гласуване. След кратко обсъждане беше приет на първо гласуване.