Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Франция очаква добра реколта от пшеница

Актуални агро новини.Франция очаква добра реколта от пшеница.

Броени дни преди началото на жътвата, статистиците от френското агроведомство публикуваха прогноза за зърнената реколтата. Според експертите меката пшеница ще донесе 37 милиона тона. Това са около 9 процента повече в сравнение с миналата година.

При твърдата пшеница се очаква значителен спад от близо 19 на сто до милион и половина тона. Това ще е най-слабият резултат от 1997 година насам и се дължи на намалените площи. За тази година с твърда пшеница бяха засети едва 271 хиляди хектара, показват данните.

Очаква се реколтата от ечемик да достигне малко над 12 милиона тона, от които 9 милиона тона зимен ечемик. Миналата година ечемичената реколта беше с 12 процента по-малка. Фермерите ще приберат и около милион и половина тона тритикале, или с 200 хиляди тона повече, отколкото през 2018-та.

Осезаемо намаление има при площите с рапица - минус 25 процента до малко на 1 милион хектара. В резултат на това стопаните ще ожънат по-малко от 4  милиона тона. Франция е един от най-големите производители на рапица в Европейския съюз, но тази година ще прибере най-слабата си реколта от 2003 година насам.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates