Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

15 къщи за гости не функционират като такива

Актуални агро новини.15 къщи за гости не функционират като такива.

15-те къщи, които не работят като такива, представляват 5,2% от всички проверени къщи. Това заяви земеделският министър Десислава Танева. Субсидията, която е платена за тях е 4,5 млн. лева. Тези средства ще бъдат изискани в този размер обратно.

От проверката на ДФЗ се установяват и други 74 къщи за гости, при които са установени различни отклонения от заявените за изпълнение различни дейности. Санкциите варират от 5% до 15% максимум от стойността на платената подкрепа.

Докладите от тази проверка се финализират и ще бъдат предоставени на прокуратурата. Прокуратурата ще направи друг вид проверка.

Ресорният заместник-изпълнителен директор на ДФЗ Калоян Костадинов е и ръководител на проверките. Той заяви, че в рамките на две седмици от 13 юни досега, са направени доста обширни проверки на къщите за гости, които са в мониторинг. 113 екипа са работили в проверката. Всички договори, които са подписани по старите мерки 311 и 312 са 1062 договора. От тях 746 проекта са с изплатена субсидия. Общо 288 договора приключват през тази година.

При 15-те къщи за гости-нарушителки липсва категоризация за функциониране и документи. Това дава право на експертите да мислят, че тези къщи не работят и се използват за лични цели. От всички 4 къщи се намират в София-област, 2 къщи за гости в Благоевград, 2 в Пазарджик и в областите Варна, Видин, Шумен, Добрич, Ловеч, Пловдив, Разград по една къща, които не функционират по предназначение.

МЗХГ и ДФЗ дадоха брифинг в агроведомството. Подробности в емисиите Новини на АгроТВ и в рубриката Новина+.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates