Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Започна втори прием по de minimis за тютюнопроизводителите

Актуални агро новини.Започна втори прием по de minimis за тютюнопроизводителите.

От днес започна вторият прием на заявления по схемата de minimis за тютюнопроизводителите. Помощта се отпуска на стопани, които са ощетени от търговски дружества за предаден, но неизплатен тютюн в рамките на няколко стопански цикъла. Подаването на заявления продължава до 15 август.

Общият размер на de minimis надхвърля 3 млн. лв. След първия прием на заявления бяха изплатени над 2 млн. лева. Предоставените на едно лице или предприятие помощи по схемата не може да надхвърлят левовата равностойност на 25 000 евро за период от три последователни бюджетни години (2017 г. - 2019 г.).

Към момента климатичните условия са благоприятни за развитието на културата за разлика от предходната стопанска година, когато 30% от суровината пропадна като качество и количество. Тази година очакванията са за реализирането на около 10-11 хил. тона тютюн от 4-те сортови групи, които се отглеждат на територията на страната ни: 2-те ориенталски „Басми" и „Кабакулак" и едролистните „Бърлей" и „Виржиния". До края на годината предстоят важни за сектора събития.


При оптимални условия изкупната кампания за тютюнопроизводителите ще стартира през ноември. Стопаните могат да предават реколтата си до февруари 2020 г.

Повече подробности гледайте в Новините на АгроТВ.

Автор: Цветелина Влайкова

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates