Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Заради прекомерна загриженост на русенец таралежчета са изпратени в Спасителен център

Актуални агро новини.Заради прекомерна загриженост на русенец таралежчета са изпратени в Спасителен център.

Прекомерна грижа на жител от Русе е причина 6 малки екземппляра от вида таралеж (Erinaceus concolor) да бъдат принудително настанени за доотглеждане в Спасителния център за диви животни  на СНЦ „Зелени Балкани" в  гр. Стара Загора. Жител на кв. „Чародейка" е намерил възрастен екземпляр, който според него е бедствал. Своеволно го е освободил в природата в близко село. След дни се установява, че животното е имало малки. Експерти на РИОСВ - Русе се отзовават на сигнал през почивните дни и намират невръстните таралежчета под бетоновата плоча пред  жилищния блок. Предприети са необходимите действия до изпращането им в центъра.

Срещата с таралежи в градска среда не е необичайно явление, тъй като те живеят в близост до обитавани от хора места като селскостопански дворове, предградия, градини, паркове, гробища. Своеволната грижа за животното невинаги е най-доброто, което може да се направи за него. Обикновено през пролетта, лятото и до ранна есен е много вероятно да бъде преместен женски таралеж, който има малки, които ще останат без майка, какъвто е случаят в Русе.

Екоинспекторите призовават гражданите да се обаждат в инспекцията или близкото горско/ловно стопанство при намерен защитен животински вид. Специалистите от Спасителния център за диви животни са изготвили нарочна инструкция, в която подробно са описани стъпките, които следва да се предприемат при намиране на бедстващ екземпляр. Тя е публикувана на интернет страницата на инспекцията на адрес: http://www.riosv-ruse.org/signali/4060-kakvo-da-napravim-kogato-naberim-bedstashto-zhivotno.html

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates