Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Да се забрани ли ловът на трюфели заради АЧС

Актуални агро новини.Да се забрани ли ловът на трюфели заради АЧС.

Да бъде ли забранен достъпът на събирачите на трюфели в горите заради aфриканската чума по свинете? Предложението дават варненски ловци, като искат мярката да се въведе за известен период от време, за да спре разнасянето на заболяването.

Ловджиите от 40 варненски дружинки се обединяват на общо събрание около мнението, че гъбарите разнасят вируса на африканската чума по свинете, защото обхождат големи, но и рискови територии. Затова достъпът до горите трябва да е ограничен до минимум. От Българския ловно-рибарски съюз подкрепят мярката, но я определят като недостатъчна.

Във връзка с мерките, свързани с разпространението на заболяването Агенцията по горите организира среща специално за ловджиите и тяхната дейност. От ловния съюз коментират, че държавата трябва да се концентрира по-скоро върху отглеждането на домашни прасета, отколкото върху дивата популация.

Румил Лаков, главен експерт в Български ловно-рибарски съюз съветва стопаните, които отглеждат прасета в дома си за лична консумация да спазват мерките за биосигурност, защото болестта може да бъде пренесена от всякакъв тип домашни животни, както и хора. А мерките, които трябва да вземе държавата да са драстични. Ако е необходимо - да се поставят електропастири в рисковите зони и да се забрани движението в контролираните територии.

Автор: Петя Петкова

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates