Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Швейцария разреши пръскането с дронове

Актуални агро новини.Швейцария разреши пръскането с дронове.

Швейцария стана първата държава в Европа, която разреши пръскането с дронове. Методът е разработен от научния институт Агроскоп в сътрудничество с няколко държавни служби.

Разпръскването на препарати за растителна защита с помощта на дронове е алтернатива на прелитането с хеликоптери, което среща масивни критики заради шума и разнасянето на препаратите от вятъра. Затова новият метод е съобразен с изискванията за прецизност при пръскане, сигурността на въздушното пространство и защитата на хората и околната среда.

В сравнение с обичайните методи за пръскане от въздуха, дроновете могат да летят много по-ниско и автоматично да прилагат препаратите. Тестовете, извършени над лозови масиви, показват, че количеството отнесени от вятъра препарати, е много по-малко. Правилата, одобрени от швейцарските власти, включват точни параметри за всеки тип дронове, като има максимално разрешено разстояние, на което вятърът може да отвее капчиците.

Предписанията повеляват дронът да е в състояние автоматично да прелети определен маршрут с най-много 50 сантиметра отклонение. Машините трябва да притежават сертификат, че не застрашават сигурността на въздушното пространство и ще бъдат тествани на всеки три години дали са годни да изпълняват задачата.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates