Актуални агро новини.Съдът драстично намали наказанието за производителя на глифозат.

Съд в Калифорния драстично намали наказанието на производителя на глифозат в делото, заведено от семейство пенсионери. Вместо посочените на първа инстанция от съдебните заседатели 2 милиарда долара обезщетение, компанията трябва да плати само 87 милиона.

Мъжът и жената обвиняват производителя на хербицида, че е отговорен за раковите заболявания, от които и двамата страдат. На първата инстанция през май тази година съдебните заседатели признаха компанията за виновна.

На по-горната инстанция обезщетението беше намалено на 87 милиона долара, тъй като предишната сума излиза извън законовите рамки, аргументира съдът. От компанията коментираха, че решението е крачка в правилната посока, но и то ще бъде обжалвано. Производителят на глифозат продължава да настоява, че първоначалната присъда не почива върху научни доказателства.

При заседанието за намаляване на обезщетението съдът отхвърли искането на компанията с аргумента, че по-малката сума не променя с нищо становището на съдебните заседатели от първата инстанция. Един от аргументите е, че производителят не е предупредил потребителите за рисковете от употребата. 

Сега ищците трябва да решат дали ще приемат намаленото обезщетение, или ще заведат ново дело. Това е третият процес, при който компанията, произвеждаща глифозат, е осъдена да плати обезщетения. Освен това в Съединените щати са заведени още 13 хиляди и 400 дела. При всяка присъда компанията обжалва сумата, а практиката показва, че процесите рано или късно приключват с извънсъдебно споразумение.