Актуални агро новини.Летището на Сан Франциско забрани пластмасови бутилки.

На 20 август влиза в сила забрана за продажба на вода в пластмасови бутилки на международното летище на Сан Франциско. Мярката е част от усилията на градската администрация да намали отпадъците и да елиминира употребата на еднократни пластмасови продукти в сгради, които са общинска собственост.

Според новата наредба водата в магазините и заведенията на аерогарата вече трябва да се предлага в алуминиеви кенчета, бутилки от материали, сертифицирани за рециклиране, или стъклени шишета. Забраната за пластмасови опаковки се отнася за всички видове вода - изворна, минерална, газирана и обогатена с електролити, но не засяга безалкохолни напитки с добавени аромати, студени чайове или плодови сокове.

Властите съветват пътниците да си носят собствени бутилки за многократна употреба, които могат да пълнят безплатно на повече от 100 обществено-достъпни чешми, разположени на територията на летището. Като най-добър вариант се очертават рециклируемите алуминиеви бутилки, които могат да се използват многократно.  Друга алтернатива са картонени опаковки, произведени от рециклирана хартия.

Забраната за пластмасови бутилки ще важи и за ВИП-залите на големите авиолинии. В много от тях пътниците от бизнес и първа класа получаваха безплатно вода в такива опаковки, но след 20 август и там ще се предлагат алтернативи. На своя сайт летището се хвали и с чистотата на чешмяната си вода. Тя идва по специален подземен водопровод от язовир в Националния парк Йосемити, на 300 километра източно от Сан Франциско, където се събират водите от снеготопенето в планината Сиера Невада.