Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Германия с програма за спасение на горите

Актуални агро новини.Германия с програма за спасение на горите.

Спешна програма за спасяването на горските масиви в Германия състави федералното земеделско министерство. Само през миналата година пожари са унищожили площ, по-голяма от 3 хиляди футболни игрища, изтъкна министър Юлия Кльокнер при представянето на мерките.

"Горите ни са в опасност, всяка година щетите от пожари, бури, суша и вредители стават все по-големи", посочи Кльокнер. През 2018-та увредената дървесина е била в размер на 32 милиона кубически метра, за тази експертите прогнозират 35 милиона кубически метра.

Заради сушата на много места младите, току що засадени фиданки, не се захващат и изсъхват. Общата площ, която трябва да се залеси отново, надвишава 114 хиляди хектара, което е повече от територията на столицата Берлин.

"Ако днес загубим части от горите, това ще усложни борбата с климатичните промени, тъй като гората е най-важният ни съюзник. Затова възстановяването на масивите е неотложна задача", посочи Кльокнер. Според учените горите в страната поглъщат 127 милиона тона въглероден диоксид годишно.

Програмата на земеделското министерство предвижда да се ускори разчистването на горите от паднали дървета, тъй като те пречат на залесяването. Ще бъдат премахнати и дървета, нападнати от корояд и други вредители, за да се спре разпространяването им. За целта в бюджета за догодина са предвидени 50 милиона евро. Особено силно засегнати горски стопанства ще получат данъчни облекчения, а залесяването вече ще се прави на базата на научни изследвания, които позволяват да се подберат най-подходящите дървесни видове.

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates