Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Чуждите медии за АЧС в България

Актуални агро новини.Чуждите медии за АЧС в България.

Към международния отзвук за

кризата с африканската чума по свинете у нас. Британски издания пишат за разпространението на болестта в северната част на страната и за протестите в Ямболско. Стана ясно още, че Европейската комисия е готова да покрие 75% от разходите, необходими за справяне с епидемията.

Българското земеделско министерство изчисли, че на страната ще й бъдат нужни 600 млн. лева в борбата с африканската чума по свинете. Британските медии разпространиха информацията, че до края на годината цената на свинското в България ще скочи с до 50%.

Беше оповестено още, че Европейската комисия ще отпусне 10 млн. евро за разработването на ваксина срещу африканската чума по свинете.

В проектa ще се включат лаборатории от 10 държави - членки на Европейския съюз, в които в момента се разпространява заболяването. Ще вземат участие и лаборатории от държави извън ЕС, които също са засегнати от болестта, както и изследователски центрове и компании, които произвеждат ваксини и средства за диагностициране на заболяването. Очаква се привличането на руски, китайски и африкански лаборатории да осигури изключителна подкрепа за проекта. Освен това активното участие на свиневъди, селскостопански организации, ловни сдружения и международни агенции ще увеличи ефекта от провежданите в рамките на проекта мероприятия, информираността в обществото и обучението на практикуващите в сектора.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates