Актуални агро новини.Китай търси нови доставчици на соя.

Заради търговската война със Съединените щати Китай търси нови доставчици на соя, както и на зърнени култури. Като потенциален партньор, освен Бразилия, се очертава и Русия.

По данни на управлението на митниците в Пекин от началото на август е разрешен вносът на соя от всички региони на Руската федерация. Лиценз за доставка са получили и производителите на пшеница от руската провинция Курган в Западен Сибир. Това стана възможно, след като контролните органи в Русия гарантираха спазването на всички китайски изисквания за качество и безопасност на пратките, както и за хигиена при транспорта.

За Москва възможността да изнася аграрни продукти за Китай е добра новина, която оправдава плановете за разширяване на транспортната инфраструктура за зърно. За целта са предвидени няколко милиарда долара, с които капацитетът трябва да нарасне до 56 милиона тона през 2035 година. При оптимално натоварване на пристанищата и железопътните терминали това количество може да достигне 63 милиона тона, прогнозират в земеделското министерство в столицата.

Прогнозите на Московския научен институт за аграрна икономика сочат, че през настоящата година Русия ще изнесе близо 42 милиона тона зърно, от които 31 милиона тона пшеница.