Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Удължиха забраната за износ на живи овце в Австралия

Актуални агро новини.Удължиха забраната за износ на живи овце в Австралия.

Удължиха забраната за износ на живи овце от Австралия към арабските страни в Близкия Изток. Отсрочката е с три седмици до 22 септември. Земеделското министерство я въведе през пролетта, за да не страдат животните при високите летни температури. Първоначалният срок беше до края на август.

Според агроведомството в Канбера рискът за топлинен стрес през първите три седмици на септември е сравним с този през юни. Има дори данни, че в държавите, които получават овцете, през този период температурите са дори по-високи. Освен това през септември в Австралия е значително по-хладно и животните са свикнали на по-ниски стойности, което ги прави по-чувствителни и уязвими в сравнение с онези, които се изнасят през горещото австралийско лято.

В миналото често се стигаше до нарушения на правата на животните, признават от министерството. Заради високите температури много овце са умирали още при товаренето на корабите, както и по време на дългия път до крайните дестинации. Затова сега е издадено нареждане всички клиенти, които купуват живи овце, да гарантират стандартите за хуманно отношение.

За спазването на тези изисквания в бъдеще ще отговаря специално назначен генерален инспектор, оповестиха още от министерството. Той ще контролира всички етапи на транспорта и съответните сертификати, представени от получателите.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates