Актуални агро новини.Финансова подкрепа за фермерите във Франция. 

Извънредна финансова помощ ще получат фермерите във Франция, които са засегнати от сушата. Това обявиха от земеделското министерство в Париж.

За да намали финансовото бреме на стопаните, правителството ще им опрости поземлените данъци за незастроени площи, посочи министърът на земеделието Дидие Гийом. Друга предвидена мярка е забавеното плащане на вноските по здравните и пенсионни осигуровки.

С това властите се надяват да подобрят ликвидността на фермерите и да им дадат възможност да си набавят фуражите, необходими за зимата. Заради сушата, изгорила на много места ливадите и пасищата, животновъдите са принудени от сега да хранят животните със запасите, предвидени за студените месеци. Още миналия месец Париж обеща на стопаните предварителното изплащане на директни плащания в размер на 1 милиард евро.

В момента в 81 департамента на Франция водоползването е ограничено, като има забрана за поливане на частни градини и дворове, както и за напояване на селскостопански площи. В 60 департамента животновъдите получиха правото да окосят растителността от зелените площи и да я ползват като храна за добитъка.