Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

В Германия искат пълна забрана за найлонови торбички

Актуални агро новини.В Германия искат пълна забрана за найлонови торбички. 

Решението ще бъде обсъдено на 20 септември

Всеобхватна забрана за всички найлонови торбички предлага германското министерство на околната среда. В интервю за местни медии ръководителят на ведомството, Свеня Шулце, посочи, че сътрудниците й в момента работят по законопроект, който ще бъде внесен за обсъждане след лятната ваканция на институциите.

Според Шулце доброволната инициатива на търговските обекти, започнала през 2016 година, е дала добри резултати и потреблението на торбичките бележи отчетлив спад. Това развитие трябва да продължи, като забраната е най-логичната следваща крачка, смята министъра.

В края на миналия месец баварският министър-председател обяви, че внася подобна инициатива във втората камара на германския парламент. В Бундесрата заседават представители на провинциите, които имат същите законодателни права като депутатите в Бундестага. Забраната за найлонови торбички ще бъде обсъдена на 20 септември. Доскоро Шулце гледаше скептично на подобни мерки, с аргумента, че законовите правила отнемат повече време от доброволните стъпки.

В повечето германски супермаркети торбичките вече се продават срещу определена сума. Сега Шулце иска да премахне не само тях, но и най-тънките, които се предлагат за опаковане на насипни плодове и зеленчуци. Тя настоява и за по-малко опаковки от пластмаса като фолиото, с което се увиват плодове и зеленчуци.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates