Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Специалистите прогнозират спад в цените и в добивите при лавандулата

Актуални агро новини.Специалистите прогнозират спад в цените и в добивите при лавандулата.

Какво е бъдещето на нишовите пазари у нас? Според анализатори - предполагаемите инвестиции в етерично-маслените култури са обречени. Запазва се тенденция към спад в изкупната цена на лавандуловото масло.

България е на първо място в света по производство на лавандулово масло. 85% от продукцията се изнася за страни като САЩ, Япония, Швейцария, Германия и Саудитска Арабия. Какво обаче се оказва причина за рязкото понижаване на изкупните цени и какво движение на пазара да очакват производителите.

Анализаторите предупредиха още миналата година за възможен спад в цените и за пренасищане на пазара. Въпреки това насажденията с лавандула продължиха да нарастват макар и с по-бавни темпове.

Някои от инвеститорите са в шок, заради резкия спад в цената. Ако миналата година са продавали килограм изварено масло за 200 лева, то цената тази година е 75 лева. В тази връзка специалистите прогнозират спад и в темпото на нарастване броя на инвеститорите и отчитат, че дори сега много от тях продават насажденията си.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates