Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Джунглата гори, Болсонаро обвинява екоактивисти в умишлен палеж

Актуални агро новини.Джунглата гори, Болсонаро обвинява екоактивисти.

Десетки пожари бушуват в момента в бразилската

джунгла в региона на река Амазонка. Президентът на страната Жаир Болсонаро обвини местни еко-организации в умишлен палеж.

От януари до края на юли са преброени общо 72 хиляди 843 пожара в горските райони на Бразилия. Това са 83 процента повече, отколкото през същия период на миналата година. В повечето случаи става дума за частни земи, но има и много изгорели гори в защитени местности, както и в региони, населявани от коренните жители на страната.

Бразилското правителство смята, че пожарите са предизвикани умишлено, и то от природозащитници. По думите на президента Жаир Болсонаро средствата от неправителствените организации и съответните държавни служби са стопирани и нямат финансиране и това би било причина именно тези организации да палят горите. Изказването му е по време на телевизионно интервю, без да даде повече подробности или доказателства за своите твърдения.

Екоорганизациите отхвърлиха обвиненията като абсурдни. Според експерти причините за пожарите са сушата и високите температури. Освен това се предполага, че фермери умишлено палят горите, за да освободят площи за своите стада.

Ориентираното към експорт селско стопанство в Бразилия се нуждае от все повече земя за отглеждането на соя и за животновъдството. Президентът Болсонаро е известен с това, че отрича климатичните промени и че подкрепя аграрната индустрия. Откакто страната е под негово ръководство, унищожаването на джунглите драстично се е увеличило. Само през юли тази година са изсечени над 2200 квадратни километра.  

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates