Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Приети са изменения по два законопроекта

Актуални агро новини.Приети са изменения по два законопроекта.

Народното събрание обсъжди проекта за изменение и допълнение на Закона за рибарство и

аквакултурите прие на първо четене. За периода 2007 до 2013 година са констатирани 153 броя нередности, а в момента 102 от тях са активни. На второ четене мина и законопроекта за посевния и посадъчния материал.

Констатирани са 153 броя нередности на стойност 8 млн. лева за проекти към Агенцията по рибарство и аквакултури. От там внесоха законопроект за изменение на Закона, който предвижда мина на първо гласуване в ресорната комисия.

На агенцията по рибарство и остава да събере заради констатирани нарушения над 7 милиона лева, за които в момента се водят дела. До момента ИАРА е спечелила дела за едва 700 хиляди лева, а само 200 хиляди от тях са върнати доброволно. От 2015 година е въведен закон за управлението на евросредства. Направените санкции за периода 2007 до 2013 година не могат да бъдат доказани, защото липсват ясно установени правила. Най-много нередности са установени по приоритет на ос 2 на обща стойност над 4 милиона лева.

Заседаващите подчертават, че идеята не е да се ощетява българският данъкоплатец, а да се установят нередностти. Максималният процент на финансова корекция на даден бенефициент е максумум 25%.

Приеха и законопроекта за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчен материал, внесен на второ гласуване на 17 юни тази година.

 

Автор: Елена Дочева  

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates