Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Дебат във Франция дали да се забрани глифозат

Актуални агро новини. Дебат във Франция дали да се забрани веществото глифозат. Близо 100 000 са подписали петиция в подкрепа на забраната.

Около 20 френски кметове забраниха употребата на глифозат в периметър от най-малко 10 километра от населените места в общините. Те изтъкнаха, че веществото може да крие риск за човешкото здраве. Френското правителство и земеделските производители оспорват местните забрани.

Припомняме, че през 2017 година, президентът Еманюел Макрон забрани употребата на глуфозат във Франция за период от 3 години. Тогава той отхвърли решението на ЕС за използване на веществото в период от 5 години. Опасенията на учените са, че употребата на глифозата може да причини рак. Общинските изследвания обаче установяват, че няма такъв риск. Правителството от своя страна предприема правни действия в полза на употребата на веществото. В отговор на това миналата седмица редица кметове забраняват използването на веществото в обсега от 150 метра от домовете и работните места на хората. При изслушването на административния съд в Западна Франция присъстваха 300 души, като близо 100 000 са подписали петиция в подкрепа на забраната. Френското законодателство обаче е категорично, че правомощията на кмета не обхващат забрана на употребата на фитосанитарни продукти. Земеделският министър Дидие Гийом заяви, че до януари 2021 година ще прекрати 80% от употребата на глифозат в страната. От друга страна профсъюзите на земеделските производители се противопоставиха на забраната. Те изтъкнаха, че до момента няма действащи алтернативи на химичното вещество, както и че преходът към биологично земеделие е много скъп. Те подчертаха, че забраната за изполването на глифозат в рамките на 10 километра от населените места ще извади хиляди хектари земя от производствения цикъл. Очаква се правителството да преразгледа регламента за ползването на пестициди в страната.  

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates