Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Подвижни мандри и кланици са сред новите мерки на Министерството на земеделието, храните и горите

Подвижни мандри и кланици са сред новите мерки на Министерството на земеделието, храните и горите, каза пред журналисти в Благоевград зам.-министърът доц. д-р Янко Иванов, цитиран от БТА.

Подвижните мандри ще улеснят животновъди в по-труднодостъпни райони, като планински и полупланински, така че да могат да оползотворят млякото си на място. От своя страна с подвижните кланици ще се засили контролът. В България около големите празници като Великден, Коледа, Рамазан Байрам, се колят животни по домовете, с тези кланишки пунктове ние можем да създадем хигиенни условия, близки до тези в кланиците, посочи зам.-министърът. В тях ще има и ветеринарен лекар, който да извършва първичен преглед.

Освен това се предвижда да се внесе яснота за всички животни в страната, нуждата от което се е проявила през последните години покрай чумата по дребните преживни животни в Ямбол, с Африканската чума по свинете и други заболявания. От своя страна държавата ще се постарае да осигури ветеринарно обслужване във всяко населено място.

Зам.-министърът, заедно с експерти на министерството и със земеделски производители и животновъди, дискутираха в Благоевград новостите в кампанията за Директни плащания 2020. Срещата е част от информационната кампания на министерството, която има за цел да запознае стопаните и с предстоящия прием по Програмата за развитие на селските райони през 2020 година, с актуални въпроси относно държавните помощи, както и за новите моменти в законодателството в сектор "Животновъдство".

След срещата в Благоевград, зам.-министърът за земеделието, храните и горите и експерти от министерството ще се срещнат със земеделци и животновъди от Банско и околните населени места. Срещата е от 15 часа в Посетителския информационен център.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates