Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Ще обърнем политиката на ДФ "Земеделие" към дребните и средните земеделци

Ще обърнем политиката на ДФ "Земеделие" към дребните и средните земеделци, заяви днес директорът на ДФ "Земеделие" Борис Михайлов, цитиран от БТА. 

"Целта ни е нашите служите да станат техни служители. Дори това да звучи като клише го казвам от сърце", каза Михайлов.

 

Той припомни, че при встъпването си в длъжност като директор преди три месеца е обещал да прекрати опитите за заобикаляне на правилата, както и злоупотребите с публични и европейски средства.

Новото ръководство на фонда създало "горещи" телефони специално за бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/. От началото на юни чрез тях има постъпили близо 650 въпроса. 

"Имаме подадени сигнали за нарушения, нередности и корупция, които се обработват. Най-често земеделските стопани се жалват за забавяне на решения за одобрение на проекти, както и отказ на служителите да отговарят на запитвания на бенефициенти", информира Михайлов. Той допълни, че някои от сигналите са предоставени на компетентните органи за разследване.

Засилени са внезапните проверки на Техническия инспекторат към фонда. За последните три месеца служителите на инспектората са направили 6 273 проверки на място.

"Плащанията по краткосрочните схеми за подпомагане и директни плащания се изпълняват в срок, като няма забавяния към стопаните. Най-голямото забавяне, което констатирахме при встъпването ми в длъжност беше преразглеждането на проектните предложения на местните инициативни групи като при някои от тях забавянето беше до 30 месеца. В момента ДФ "Земеделие" активно работи за преодоляване на забавянето", информира Михайлов.

Той съобщи, че за последните три месеца по ПРСР са изплатени над 114 млн. лева. Подписани са 181 договора с договорена субсидия 63 млн. лева. Всяка седмица на сайта на ДФ "Земеделие" се публикуват наредените плащания към бенефициентите по ПРСР.

"Искаме да избегнем хората да бъдат изнудвани и рекетирани за пари, което ако продължава да се случва по места, потърпевшите трябва да се обръщат към местните РПУ-та, съответните прокуратури и към фонд "Земеделие", каза Михайлов.

Той поздрави ученици и учители за новата учебна година и информира, че фондът изготвя нова методика, по която да бъдат определени цените за доставка на продукти по училищните схеми "Плод" и "Мляко". Във връзка с това се прави и пазарно проучване, за да може цените да са актуални. След като изменението бъде прието, ще се публикуват цените на отделните видове продукти на сайта на фонд "Земеделие", информира Борис Михайлов.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates