Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Обучиха крави да се изхождат по малка нужда в специално гърне

Изследователи обучиха крави да се изхождат по малка нужда в специално гърне, съобщи БТА.

Оказало се, че задачата била дори по-лесна, отколкото при децата. Учените са успели да дресират 11 от общо 16 крави, участвали в експеримента.

Също както някои родители практикуват, изследователи прибегнали до лакомство, за да приучат кравите да уринират в специално приспособление и постигнали резултат само след 15 дни при млади телета. Някои деца са научават по-трудно да се изхождат на гърне и обучението отнема повече време, припомнят експертите.

"Кравите са поне толкова добри, колкото децата на възраст между две и четири години, най-малкото се справят бързо като тях", каза ръководителят на изследването Линдзи Матюс, който работи по  поведението на животните в новозеландския университет на Оукланд. Той е работил с колеги в лаборатория за изследване на животните в Германия.

Матюс подчертава, че огромните количества урина, отделяна от животните, е сериозен екологичен проблем. Специалистът се заема с експеримента след участие в радиоинтервю в Нова Зеландия за проблема с отпадъците от добитъка.

Урината съдържа азот и когато се смеси с екскрементите, се образува амоняк, а това е екологичен проблем, свързан с киселинните дъждове, казва Матюс. Освен това водата може да се замърси с нитрати и да се образува азотен окис, който замърсява въздуха.

Кравите отделят много урина. Една крава може да отдели около 30 литра дневно, каза Матюс. През 2019 г. азотният окис е 7 на сто от парниковите газове в САЩ, сочат данни на Агенцията за защита на природата в САЩ.

Обучените да използват тоалетна животни ще улеснят управлението на отпадните продукти и ще помогнат за намаляване на вредните емисии, каза Доналд Брум, преподавател в университета в Кембридж.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates