Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Как лесно да отстраним старческите петна?

Не е приятно, но е факт. След определена възраст много хора се сблъскват с един и същ проблем – петна по кожата – така наречените старчески петна.

Напредването на възрастта не носи само неприятности. Определено, всеки си мечтае за почивка, свободни и безгрижни дни. Но, старостта не е и единствено радост. Старческите петна например са нещо наистина неприятно. Обикновено се появяват по ръцете и лицето с напредването на възрастта и могат да бъдат различен цвят – от светло кафяво до черно, което е още по-неприятно, защото се виждат.

Преди да си купим скъпи кремове, можем да пробваме и сами да си помогнем, като си направим необходимата козметика у дома.

Ето и някои идеи как да стане това:

Естествено, има лесни и безвредни начини да се опитаме да изсветлим петната и да намалим появата им. А и нищо не ни пречи поне да пробваме. Няколко промени в начина ни на живот могат да помогнат много и са задължителни преди вземането на всякакви други мерки.

1.Увеличете приема си на антиоксиданти

Те са жизнено необходими, особено с увеличаване на възрастта. Няма какво друго да ни защити по-добре от свободните радикали от антиоксидантите. Витамин С е от особено голямо значение.

2. Избягвайте слънцето

Прекалено прост и изтъркан съвет, но е от изключително значение, особено след като петната вече са се появили. Най-важната промяна е да намалите излагането си на слънце, когато можете. А когато не – използвайте добра слънцезащитна козметика с минимум защитен фактор 15.

3. Другите важни неща са да пиете много вода.

Да имате здравословна диета и да не забравяте умереното физическо натоварване. Поддържането на тялото във форма и зареждането му с достатъчно антиоксиданти е най-добрата профилактика срещу „старческите петна“ и борбата със свободните радикали.

Преди да прилагате каквато и да било козметика, дори тази, която приготвяте сами у дома, се посъветвайте с дерматолог и разберете дали това са обикновени старчески петна или нещо по-сериозно. Както и какво е безопасно да прилагате за избелването им.

Избелване на петната

Може да стане с лимонов сок, друг цитрусов сок, оцет, кисело мляко. Първо трябва да се посъветвате с дерматолог. Ако той разреши, можете да ги нанасяте върху петната или при необходимост върху по-големи места – целия гръб например. Течностите могат да се нанасят с памучен тампон, а киселото мляко чрез намазване и последващо изплакване. Първо намажете върху малко кожа, за да сте сигурни, че не Ви дразни.

С помощта на дерматолога си създайте график на избелването, който стриктно и продължително трябва да спазвате.

Лимоновият сок избелва петната и луничките.

Ето и идеи как да го използвате:

1. За да ексфолирате мъртвите клетки и намалите появата на петна, разтъркайте нежно кожата си със смес от ситно нарязан лимон и малко захар в продължение на няколко минути. Правете го един път на седмица.

2. По-простият начин е да поставите резени лимон върху петната за 10-на минути. Отново го правете един път седмично.

Киселото мляко е друг подходящ вариант. Съдържа млечна киселина, ексфолира и избелва кожата. Оставете го намазано върху петната за 20-30 минути и след това изплакнете с топла вода. Правете го 1-2 пъти седмично.

Използвайте ензимите в плодовете.

Естествените ензими, които се съдържат в някои плодове са ефективни. Те действат ексфолиращо и премахват мъртвите клетки, като стимулират формирането на нови. Подобни ензими се съдържат в суровата папая и сока от ананас. Можете да ги нанасяте върху кожата си с помощта на памучен тампон. Можете да откриете на пазара натурална козметика, богата на тези ензими. Подходящи са още череши, тиква, грозде, нар и малина.

Използвайте домашните растения

– листата на алоето са добър вариант. Счупете едно от тях и намажете петната с отделилата се течност.

Каквото и да прилагате директно върху петната, е необходимо първо да промените малко начина си на живот. Ако продължавате да излагате кожата си прекомерно на слънчева светлина и да се храните нездравословно, нищо няма да намали появата и вече появилите се петна по кожата. Дори и да използвате най-скъпата и известна козметика, която се предлага на пазара. Най-добро е съчетанието между малките промени в ежедневието ни и домашно приготвените кремове и маски.


Източник: http:/www.ecomedia.bg/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates